ZOEK BEHANDELAARklik hier

Route:  
 1. Home

Opleiding Pijn- en Lifestyle Specialist

Locatie:
De IJsfabriek
Vaartweg 92
1401 RD  Bussum

https://www.triggerpointcoach.nl
Aanvang:
Woensdag 25 september 2024 10:00 uur
Einde:
Woensdag 25 september 2024 17:00 uur
Docent:
Hanneke Heij

Nieuwe Opleiding: Pijn en Lifestyle Specialist

​De enige lifestyle gerichte opleiding voor masseurs in Nederland

Specifiek voor vakmensen en geaccrediteerd voor 75 ECT's

3 juni 2024 VOL

Start 25 september 2024

Tussen de 20-25% van de mensen heeft langdurige pijnklachten

 

Pijn is een van de meest complexe menselijke ervaringen. Cliënten met pijnklachten hebben vaak een extra beperking als het gaat om gezond(er) te leven. De pijn zorgt ervoor dat blijvende veranderingen aanbrengen moeilijker is.

Door de pijnklachten zijn ze sneller vermoeid, hebben ze minder energie, kunnen ze minder makkelijk bewegen of blijven ze in een cirkel van negatieve gedachten ronddraaien. Bij pijn reageert het zenuwstelsel anders, is het hormonale stelsel ontregelt en ontwikkelt het brein een tunnel- en koker visie.

 

Dus heeft iemand met pijnklachten een andere benadering nodig binnen de lifestylegeneeskunde.

Waarom een opleiding tot pijn- en Lifestyle specialist

Pijn is een enorm groeiend maatschappelijk probleem. Een behandeling waarin je meer aspecten dan alleen de spieren en fascia analyseert en behandelt kan een goed deel van de oplossing bieden. Dit levert gezondheidswinst op én het kan bijdragen aan de effectiviteit van een behandeling. Na deze opleiding;

 • Haal je meer rendement uit je behandeling;
 • Is je behandeltraject effectiever;
 • Verbreed je je klantenbestand;
 • Vergroot je je biomedische kennis;
 • Begeleid je cliënten van stress naar succes;
 • Bouw je samen aan meer veerkracht;
 • Begeleid je cliënten van een passieve naar een actieve lifestyle;
 • Motiveer je cliënten om van lijdend voorwerp naar leidend voorwerp om te buigen.

In het kort

✔️ 1 september 2024 > leeromgeving gaat open

✔️ Incl. Basisprogramma, Boekenlijst en Proces

✔️ We beginnen met koffie & kennismaken

✔️ Op 25 september 2024 van 10 - 13 uur

✔️ iedere maand start er een nieuwe masterclass (9 in totaal - online)

✔️ Trainingsdagen zijn op 27 januari en 14 juli 2025

✔️ Maandelijkse Q & A sessies via Zoom

✔️ Accreditatie 75 ECT's 

✔️ Je houdt onbeperkt toegang tot de leeromgeving

✔️ Online coachingsessie met Hanneke

✔️ Een exclusieve Facebook- en Whatssapp groep

Studie inhoud

✔️ Stress & de Polyvagaaltheorie

✔️ Voeding & Laaggradige ontstekingen

✔️ Pijn Reductie Methode

✔️ Fasciale vitaliteit 

✔️ Slaap problematiek

✔️ Pijneducatie & -perceptie

✔️ CoachingKit

✔️ Triggerpoint (T)issues      

✔️ Referred pain 

✔️ Fascinerende Fascia  

✔️ Praktijk Marketing (Bonus)       

Wanneer wil je starten?

(3 juni 2024 is vol

 De IJsfabriek Bussum
open
Licentietraining: Nee

Ontwerp zelfstandig een leefstijl interventie

 

We duiken diep in de onderbouwing van alle genoemde onderwerpen. Zo krijg je meer inzicht in de werking van de verschillende mechanismen. Je leert hoe je een analyse maakt en daar verbeterpunten aan koppelt. Daarnaast krijg je praktische tips voor jou en je cliënt en handige tools om je cliënt te begeleiden.

Uniek aan deze opleiding is dat de inhoud specifiek gericht is op masseurs, therapeuten, specialisten, osteopaten en paramedici. Mensen met een grote dosis vakkennis die deze kennis willen verdiepen. Na de opleiding ben je opgeleid tot Pijn- en Lifestyle specialist; een expert op het gebied van pijn management.Al sinds de start brengt Triggerpointcoach factoren in kaart die klachten veroorzaken en in stand houden. We focussen ons dus al jaren op wat nu lifestyle coaching wordt genoemd. Na deze opleiding kun je zelfstandig een leefstijlinterventie ontwerpen en behandelen, hierdoor wordt je vak breder. 

 


"In dit solistische vak als therapeut, ben je alleen werkzaam binnen je eigen praktijk. Ik ervaar de uitwisseling, de contacten met collega’s binnen zo’n studiejaar als heel waardevol". Debby


 

Visie Pijn- en Lifestyle Specialist

Tot voor kort werd leefstijl vooral gezien als middel ter preventie van aandoeningen. Nu wordt het ook vaak ingezet in de behandeling van chronische klachten, pijn, ziekten en aandoeningen. Zo vindt leefstijltherapie steeds meer haar weg naar de massagepraktijk.

Wat zijn precies de belangrijke pijlers van een gezonde leefstijl? Voeding, beweging, ontspanning, slaap, sociale contacten en zingeving hebben een positieve invloed. Ze kunnen preventief werken. En ze dragen ook bij aan de behandeling van pijnklachten, chronische aandoeningen, SOLK en stress gerelateerde klachten.

Wat een gezonde leefstijl precies inhoudt? Hoe kun je het inzetten in je eigen praktijk? Hoe bied je structuur in je behandelprogramma en aan je cliënt?

De opleiding Pijn- en Lifestyle Specialist richt zich op totaal van het herstel van lichamelijke problemen en op klachtonderhoudende factoren. 

Inhoud Opleiding "In het kort"

Praktisch

 

Inschrijven staat openVanaf 1 september krijg je toegang tot het basisprogramma en de boekenlijst en vanaf 1 oktobe krijg je iedere maand een nieuwe Masterclass die je online kunt volgen. In oktober, november, februari, maart, april, mei en juni zijn er gezamenlijke online Q&A sessies. In de vakantie (december) slaan we deze Q&A sessies over. Zo heb je geen verplichtingen, maar kun je wel studeren als je zin hebt. De meeste mensen benutten hun tijd in deze periode om alvast boeken te lezen en te studeren.

 • 25 september 2024 starten we met een ochtend koffie en kennismaken. 
 • 27 januari 2025 is er een trainingsdag op locatie.
 • 14 juli 2025 is er een trainingsdag met afstuderen op locatie.

De trainingsdagen zijn vooral gericht op de toepassing in de praktijk en het vormgeven van je business model. 

Basisprogramma

Het basisprogramma legt gedetailleerd uit hoe deze opleiding in zijn werk gaat, wat er van je verwacht wordt, je planning, de boekenlijst en een overzicht van de opdrachten die je moet inleveren. Het geeft een visie op deze Pijn- en Lifestyle specialisatie en wat je van de masterclasses kunt verwachten. Het laat de opleiding Pijn- en Lifestyle specialist zien in 8 praktische stappen en geeft een handig stappenplan naar je examen. 

Na het volgen van deze opleiding is:

 • Je biomedische kennis toegenomen
 • Je inzicht in gecompliceerde klachten vergroot
 • Je vakinhoudelijke kennis toegenomen
 • Je analysevermogen verbeterd
 • Je behandelmogelijkheden uitgebreid
 • Je psychische inzicht verdiept
 • Je cliënt benadering verbeterd

Met deze opleiding vergroot je de kennis over vetten, vetverbranding, stofwisseling, mitochondriën, gezonde voeding, endocriene stelsel, stress respons, polyvagaal theorie, vecht/vlucht/bevries systemen, belang van: stress, bewegen, stretchen, slapen, ontspanning, ademhaling, laaggradige ontstekingen, bewustwording, ouder worden, mindfulness, vitaal blijven, spiermassa, spieren, fascia, pijn en pijngedrag, om maar een paar hoofdlijnen te noemen en je weet hoe je hierin interventies kunt inzetten voor je client.

Masterclass Stress en de Polyvagaal theorie

Te veel stress en met name de stress die er langzaam insluipt, die langzaam steeds meer wordt, waar je gewent aan raakt is een probleem op de lange duur.

Het karakter speelt daarbij een grote rol. Heb je er snel last van? Hoeveel flexibiliteit heb je? Hoe is je draagkracht? En welke copingstrategie heb je zelf ontwikkeld? Is die nog behulpzaam? Welke hulpbronnen heb je ter beschikking en gebruik je ze? 

Samengevat spelen bij stress, fysieke, emotionele, cognitieve en fysiologische factoren een rol in het ontstaan van stress, de duur van de stress, de benodigde herstelperiode en hoe iemand omgaat met dit alles, de coping. De stress-brein as en het endocriene stelsel zijn een belangrijk stelsel als het om stress gaat. 

We zien dat er verschillende manieren zijn waarop we stress en de alarmreactie kunnen onderzoeken en hanteren, waaronder gevalideerde testen, de polyvagaal benadering, ontspanningstechnieken, empowerment en positief denken.

Het in balans brengen van de ventrale, dorsale en sympathische neurale circuits, het bepalen van de vagale tonus en de vagale rem en de hersen-darm as in balans brengen zijn daar belangrijke onderdelen van.

Masterclass Voeding en laaggradige ontstekingen

Het belang van goede voeding weten we allemaal maar wat is gezonde voeding eigenlijk? Dat het zorgt voor vitaliteit en energie is duidelijk en verder genereerd het bouwstoffen, is het een boost voor je brein en belangrijk voor je ontwikkeling.

Als je tekorten hebt aan vitamines of mineralen dan kunnen we problemen ontstaan. We weten allemaal dat vroeger op zeilschepen ‘scheurbuik’ een groot risico was. Toen bleek dat het verholpen kon worden door het innemen van vitamine C was het probleem gauw opgelost. Vitamine C is o.a. betrokken bij de opbouw van collageen. Maar ook magnesium, vitamine D en water zijn belangrijk voor het myofasciale systeem.

Serotonine, dopamine en melatonine worden aangemaakt in je darmen en je darmen staan via de Nervus Vagus in directe verbinding met het brein. Het gezond houden van je darmen heeft dus een effect op je brein. Wat dit zijn allemaal stofjes die je nodig hebt om je goed te voelen.  En stel je hebt last van stress. Stress verhoogd de cortisol in je lichaam en cortisol ‘eet’ serotonine, dopamine en vitamine C. 

Dus minder stress, goed en gezellig eten, bewegen en af en toe even niet eten (intermittend vasten) helpt om je goed te voelen. De mitochondriën helpen je om je energiek te voelen en de juist balans in je darmen en in voedingsmiddelen voeden je mitochondriën weer. Dus eet je energiek en gezond.

Zo voorkom je ook laaggradige ontstekingen in je lichaam en hoeft je immuunsysteem niet overactief te zijn. Zo kan het immuunsysteem zijn energie gebruiken waar het voor bedoeld is. Want laaggradige ontstekingen zijn de bakermat van veel klachten en aandoeningen. Waar we met lifestyletechnieken en de Pijn Reductie Methode veel aan kunnen doen.

Masterclass Pijn Reductie Methode & Fasciale vitaliteit

Het weer in beweging zetten van onze cliënten is denk ik wel een van de meest moeilijke aspecten van ons werk. Zowel lichamelijk als geestelijk. Er moeten stappen gezet worden om te veranderen en hoe doen we dat op een leuke en makkelijke manier.

Allereerst is uitleggen hoe het werkt belangrijk maar vooral waarom in beweging komen zo belangrijk is. Vervolgens leg je uit dat ze niet naar de sportschool hoeven (Pfffff gelukkig ;-) maar het ook thuis kunnen doen. Simpel, leuk en makkelijk. Maar wel consequent en opbouwend!

Bewegen en spieropbouw heeft namelijk zoveel positieve effecten op het lichaam.  Op je hormonen, op hoe je je voelt, op je energieniveau, op de Nervus Vagus, op je brein en op je sociale leven.

Balansoefeningen zijn belangrijk als je ouder wordt, dan val je minder snel.

Stretchen is belangrijk voor de fascia (maar dan wel op een aangepaste, lekkere, luie manier). 

De pijnreductie methode bestaat uit een goed start van de dag, oefeningen die makkelijk zijn maar die je wel door de dag heen kunt doen, wandelen en buiten zijn, fasciale vitaliteit, een positieve mindset, kracht, cardio en ontspanning.

Het is echt bedoeld voor mensen die (nog) niet naar de sportschool of fysiotherapeut kunnen of willen om welke reden dan ook. Voor mensen met chronische pijnklachten die toch zo goed en gezond mogelijk voor hun lijf willen zorgen.

We kijken samen met de cliënt naar de healty habbits, het stappenplan, het positieve stapel effect en die ene wonderpil die waanzinnige effecten heeft.

Masterclass Slaap problematiek & vermoeidheid

Te weinig slaap heeft zoveel impact op al je body-functies. Bij te weinig kwalitatieve slaap raakt je brein overprikkeld, heb je meer en sneller pijn, loop je meer risico op overgewicht, dementie, diabetes, hart- en vaatziekten en verzwakt het je immuunsysteem. Je energie neem snel af en als je dan beseft dat je, om in slaap te vallen, juist energie nodig hebt, hoe ga je dat doen?

Melatonine en cortisol zijn elkaars antagonist en hoe krijg je die weer in balans? Hoe verhoog je de slaapdruk? En spinnenwebben die gemaakt zijn door spinnen die cafeïne, slaapmiddel, wiet of LSD gekregen hebben laten bizarre structuren zien in hun web. Daar gaan we verder op in.

En een goede slaap automatiseert bewegingsroutines, slaap is dus essentieel voor sporters die een topprestatie willen leveren. Maar ook als je creatief wilt zijn, wilt leren, concentratie nodig hebt en een sociaal leven wilt hebben

Als de vermoeidheid toenemt werkt je prefrontale cortex minder en kun je geen goede beslissingen meer nemen. Er ontstaat een tunnelvisie en het wordt een warrige boel in je hoofd.

Hierdoor neemt je wilskracht af en wordt het steeds moeilijker om de veranderingen aan te brengen die nodig zijn om te herstellen van je pijnklachten. Zo belangrijk is slaap.

Masterclass Pijneducatie & -perceptie

Pijn en met name chronische pijn heeft veel gevolgen en is een zware belasting voor de patiënt en zijn omgeving. Als je weet dat chronische pijn meer voorkomt dan hartklachten, diabetes en kanker samen, dan snap je waarom we hier aandacht aan besteden in deze opleiding. Het is een epidemie met ernstige gevolgen. 

Ook moet er veel meer speciale aandacht komen voor de mogelijke ontwikkeling van chronische pijnklachten na een donortransplantaties bij de orgaandonor. Iets wat nog te weinig gebeurt. Verder zie je dat veel mensen met chronische klachten een depressie of andere secundaire klachten ontwikkelen.

Volgens de grondlegger van de pijnbestrijding, John Bonica, is pijn een van de meest complexe menselijke ervaringen. De waarschuwingsfunctie die pijn normaal heeft, is ontregeld-verward en klopt niet meer. 

Het brein speelt daarin een grote rol maar om nu tegen je cliënt te zeggen dat ‘het tussen je oren zit’ heeft een denigrerende klank voor de ‘patiënt’ omdat het een ‘eigen schuld’ indiceert. En dat is natuurlijk niet zo - maar technisch gezien zit het probleem vaak juist wel in het brein, de neuronen om precies te zijn. Het brein maakt een inschatting van de ernst van de situatie en die inschatting is afhankelijk van veel factoren. Vaak gaat het daar mis. Vervolgens probeert het brein de overprikkeling en hormonale disbalans die daar het gevolg van is, in goede banen te leiden.

Wij moeten het brein dus opnieuw leren wat het nut van pijn is en dat kan door het brein opnieuw een stukje opvoeding te geven zodat het niet zo overdreven gevoelig (sensitisatie) reageert. 

Masterclass CoachingKit

Om te beginnen is deze studie geen coachopleiding. Gezien je achtergrond en je werkervaring nemen we aan dat je binnen je werkveld en je basisopleiding de nodige ervaring hebt opgedaan waarin je mensen begeleid. Het neemt niet weg dat coaching en begeleiding wel een belangrijk onderdeel is van het succes van je behandeling.

Daarom zullen we hier toch aandacht aan geven zodat je ook op dit vlak je kennis kunt verbreden en verdiepen. We zullen dan ook niet de traditionele coach technieken oefenen maar meer de alternatieve mogelijkheden die je daarnaast kunt gebruiken. En je krijgt een mooi vormgegeven digitaal werkboek voor je cliënt. Een toolbox met ruim 50 oefeningen die je met je cliënt kan doen voor meer rust, bewustwording en inzicht.

De CoachingKit is dus een uitgebreide bundel met praktische formulieren die je mee kunt geven aan je cliënten. Je kunt speciale samenstellingen maken, denk aan setjes voor stress & ontspanning, pijnklachten, slaapproblemen, bewustwordingsissues, autonomie en bewegen. Maar je kunt er ook een soort werkboek van maken wat je in een aantal maanden doorloopt met je cliënt.

Daarnaast hebben we het gehad over het effect van motiverende en positieve woordgebruik, metaforen en symbolen die we kunnen gebruiken om educatie te geven. Net als het activeren van de Happy homones, healthy habits en hoe ziet je perfecte dag eruit

Masterclass Triggerpoint (T)issues

In deze masterclass krijg je achtergrondkennis en meer inzichten in de verschillende theorieën die er zijn op het gebied van triggerpointtheorie. Daarnaast krijgt je veel bijzondere weetjes over spieren en klachtpatronen te horen. Hierbij leggen we verbanden met de neurologisch-, hormonale- en fasciale systemen en kijken we naar de boeiende resultaten van diverse baanbrekende onderzoeken.

Deze masterclass is een prachtige verdieping na het volgen van de triggerpoint modules maar geeft ook een goed beeld van deze therapie als je er (nog) niet bekend mee bent.

Je leert in deze masterclass geen triggerpoints behandelen want dat is online onmogelijk te leren. Dat leer je in de modules. Mocht je nog niet bekend zijn met triggerpoint therapie dan gaat er in deze masterclass wel een wereld voor je open. 

Bij pijn- chronische pijn maar ook bij psychosomatische klachten zijn altijd de spieren en de fascia betrokken. Er is een grote kans dat triggerpoints de klacht veroorzaken, ze in stand houden of het herstel belemmeren.

Vele onderzoeken laten zien dat zowel de manuele behandeling als dry needling een positief effect hebben op chronische klachten, op SOLK en op de meer onbegrepen klachten. Maar ook de korte sportblessures zijn gebaat bij een myofasciale behandeling. 

Omdat er nog relatief weinig bekend is over de referred pain die spieren en fascia kunnen veroorzaken wordt er nog steeds vaak op de verkeerde plek gezocht naar de oorzaak. Hierdoor zijn de gevolgen en de frustraties op sociaal, economisch, emotioneel en financieel vlak enorm.

De wetenschappelijke onderzoeken vinden volop plaats en triggerpoint hypotheses zoals van Simons & Travell, Bordoni, Dommerholt & Stecco en de Musclespindel hypothese bouwen voort op elkaars kennis en bevindingen. Welke neurale invloeden spelen een rol in het gedrag van de spieren en hoe gedragen hormonen zich bij pijnklachten. Alles staat met elkaar in verbinding. 

Maar als ondanks al je kennis van het lichaam, de triggerpoints en de fascia, en het manueel behandelen van de myofascia de klachten blijven ‘wandelen’, steeds terugkomen of hardnekkig blijken te zijn wat kunnen we dan nog meer doen? Waar kan het nog meer aan liggen? Zien we wat over het hoofd?

Door de manuele behandeling te combineren met de lifestyle componenten kunnen wij als masseurs, therapeuten, praktijkhouders, paramedici en behandelaren echt het verschil maken. 

Masterclass Referred pain

Als je niet weet wat referred pain van het myofasciale systeem is en als je niet weet welke klachten en patronen het kan veroorzaken, dan kan bij chronische klachten de diagnose niet compleet zijn. Zeker als het gaat om vage niet begrepen klachten. Daarom is het doorspitten van de Pijngids bij een klacht altijd een aanrader. 

Spieren kunnen naast spier-pijnen, disfunctie, valgevaarlijkheid of struikelen zoveel andere klachten simuleren, denk aan hartklachten, longproblematiek, maag- & darmklachten, misselijk- & duizeligheid en spasmen om maar een paar probleemgebieden te eruit te lichten. 

Welke spieren hebben daar een relatie mee? Is het een orgaanprobleem of zijn het spieren? Organen hebben zelf veel minder pijnreceptoren maar de fascia om het orgaan wel! Daarbij hebben organen, spieren, zenuwen en fascia veel invloed op elkaar. Ze werken samen en vormen letterlijk één geheel. Per orgaan kijken we naar de bijbehorende klachten en symptomen.

Masterclass Fascinerende Fascia

Fascia functioneert als een fijnmazig netwerk dat essentieel is voor alle weefsel in het lichaam. Dit fasciale netwerk drapeert zich om organen, ligamenten, botten, zenuwen en spieren. Het zorgt voor samenhang. Daarbij wurmt het zich niet alleen om - maar ook door - alle organen heen. Dit fasciale weefsel houdt alles op zijn plek en tegelijkertijd houdt het alles van elkaar gescheiden.

Bij pijnklachten en functiebeperkingen speelt de fascia dan ook een belangrijke rol. Als de fascia wordt belemmerd, beïnvloedt dit niet alleen spieren en gewrichten. Het beperkt dan ook de zenuwcapaciteit, de orgaanfunctie en het algemene welzijn. Jarenlang werd de fascia onderschat en niet begrepen. Nu buigen vooraanstaande wetenschappers zich wereldwijd over de functie en de rol van dit stukje bindweefsel met een bijzonder eigen karakter.

Deze masterclass geeft een zeer verdiepend inzicht in je medische basiskennis, over de werking van het lichaam en over de fascia in het bijzonder. Het is een prachtige verdieping na het volgen van de fascia modules. 

Je leert in deze masterclass geen fascia behandelen want dat is online onmogelijk te leren. Dat leer je in de modules. Mocht je nog niet bekend zijn met fascia release dan gaat er in deze masterclass wel een wereld voor je open. 

Fascia was jarenlang een ondergeschoven maar vooral een onbegrepen kindje. Net zoals vroeger een kind met ADHD als lastig werd betiteld. Terwijl we nu weten welke kwaliteiten juist deze kinderen hebben. Is fascia lastig te begrijpen? Ja dat klopt maar heeft het kwaliteiten? Absoluut. 

Onderzoekers zoals Jaap van der Wal, Robert Schleip, Carla en Anthonie Stecco, David Lesondak en vele anderen hebben hier verandering ingebracht. Door hun onderzoeken en uitkomsten te delen werd de fascia een fascinerend spannend jongensboek om te lezen. 

In deze masterclass hebben we vooral de theorie over wat fascia allemaal kan veroorzaken en een aantal basistechnieken geleerd. Door die theorie begrijp je wanneer de fascia betrokken is bij de klacht.

In de modules leer je anders te kijken naar het lichaam en door observatie te zien waar de spieren en fascia stagneerde, en door testen waar de fascia letterlijk vastloopt. En dat is lang niet altijd op de plek van de pijn. Sterker nog, dat is zelden op de plek van de pijn.

Door de diverse onderzoeken ontdekten de onderzoekers nieuwe toepassingen om hyaluronzuur, elastine en collageen beter te begrijpen en gericht te behandelen maar Carla Stecco ontdekte ook een nieuwe cel, die ze Fasciacytes noemt. 

Maar ook ontdekte ze de rol van spanning, trauma, stress, houding, hormonen, vitamines en mineralen, bewegen, stretchen en massage op de spieren en op de fascia. Ook hieruit blijkt weer dat alles in balans moet zijn en bij de zwakste schakel begint vaak het probleem of de pijnklacht. Aan ons de mooie taak om uit te zoeken waar dat is en waarde winst te halen is.

Die zwakke schakel kan bijvoorbeeld ook een litteken zijn. Want net als bij een ijsberg – zie op de huid slechts een fractie van wat eronder allemaal aan verklevingen kan zitten. Als die verklevingen zich niet alleen vastzetten in de huid maar ook in de organen, botten, pezen of zenuwen die daaronder liggen dan snap je dat deze fibrose-achtige structuren met hun verminderde functie en doorbloeding, ernstige klachten kunnen veroorzaken. 

Masterclass Praktijk Marketing (Bonus)

Zichtbaar zijn is belangrijk als je anders gaat ondernemen en nieuwe activiteiten wilt ontplooien zoals pijnreductie of lifestyle therapie. Door duidelijk te formuleren hoe jij je wilt inzetten als Pijn- en Lifestyle Spacialist, kun je duidelijk maken welk voordeel je cliënt kan behalen.

Maar hoe maak je de switch? Hoe ga je ‘oude kennis’ combineren met ‘nieuwe kennis’?

Daarnaast leer je in 6 logische stappen te evalueren waar je nog ‘winst’ kunt behalen in je praktijk. Je krijgt een opzet voor een Social Media kalender, tips voor je nieuwsbrief, quotes, illustraties en ideeën om je PR nog beter te maken. Zo kun je bewust richting geven aan (onderdelen) van je bedrijf

Door je Personal Branding een kickstart te geven, verhoog je je expertstatus en kun je laten zien in welke niche jij werkt.

Trainingsdag

Je ziet hoe de masterclasses met elkaar verbonden zijn, hoe de onderwerpen in elkaar overlopen en dat je ze eigenlijk niet los van elkaar kunt zien. Het één heeft altijd een relatie met het andere. Tijdens de trainingsdagen doorlopen we hoe je de verschillende masterclasses in de praktijk toepast. Waar begin je? 

Hoe pas je de Pijn- en Lifestyle specialist in 8 stappen toe?

Het eerste puzzelstukje is dan ook, wat kost het meeste energie en kunnen we dat veranderen?

Het tweede puzzelstukje is waar is de snelste winst te behalen? Zodat er meer energie vrijkomt.

Deze energie moet je dan wel met zorg en spaarzaam gebruiken voor het doel wat je voor ogen hebt.

Zet het in voor het goede doel - beter worden-  en zet het niet voor het huishouden of de verplichte klussen in de tuin of weer volop aan het werk.

Structureel en met beleid plannen. Tijdens de trainigsdagen bespreken we hoe we alle verschillende delen in kunnen zetten en op welk moment.

Investering Opleiding Pijn- en Lifestyle Specialist

Deze  jaaropleiding kost € 3.900,- 

Tot 1 juli 2024 krijg je tijdelijk een early bird korting van 1000,- euro!


Houd wel rekening met extra kosten voor boeken (ongeveer € 500,-). 

Gespreide betaling is mogelijk. Als je je inschrijft krijg je de keuze uit:


Klik op de datum om in te schrijven

 De IJsfabriek Bussum
open
Licentietraining: Nee

De mening van studenten

Wat ik zo leerzaam vind aan de opleiding Pijn & Leefstijl Specialist, is hoe leefstijl specifiek wordt gelinkt aan de behandeling van chronische pijnklachten. Als professionele behandelaars komen wij geregeld cliënten/patiënten tegen met pijnklachten die maar niet over willen gaan. Deze opleiding gaat er in essentie over om in deze gevallen (nog) beter te kunnen behandelen.  

Enerzijds is het mogelijk dat de toegepaste (manuele) technieken onvoldoende toereikend zijn geweest. In hoeverre is er gekeken naar de klachtenpatronen die triggerpoints kunnen veroorzaken? En waar bevinden zich eventuele fasciale verklevingen en restricties? Of worden de (uitstralende) pijnklachten misschien niet door triggerpoints en fascia veroorzaakt, maar juist door pathologie van de organen zelf? Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in de 1e helft van de opleiding. 

Anderzijds krijgt de factor leefstijl veel aandacht. Hier kun je denken aan de onderwerpen Beweging, Voeding, Ontspanning, Stress, Slaap én Zingeving. Stel dat iemand een leefstijl heeft met een matig gezond voedingspatroon, dan zal dat laaggradige ontstekingen (kunnen) veroorzaken die een klachtonderhoudende factor voor de pijn zijn. Een sedentair bestaan zal zorgen voor een verminderde fasciale vitaliteit, die op zijn beurt weer voor chronische pijnklachten kan zorgen. En wist je dat slecht (en onregelmatig) slapen ook een grote impact op het herstellend vermogen van het lichaam en daarmee op pijnklachten heeft? Dit zijn slechts enkele voorbeelden die in de 2e helft van de opleiding aan bod komen. 

De opleiding Pijn & Leefstijl Specialist creëert cruciaal inzicht in al deze verschillende factoren en de onderlinge samenhang. Docente Hanneke Heij is een bron van kennis en weet als geen ander een nieuw perspectief te bieden op het onderwerp chronische pijn. Een aanrader voor elke professional die zijn cliënten/patiënten met chronische pijn beter wil kunnen behandelen.

Fieneke Rozema – massagetherapeut & leefstijlcoach 

Door het volgen van deze opleiding ben ik er nog meer achter gekomen dat je met toch wel "simpele middelen" pijntjes in je lichaam voor een groot gedeelte kunt doen verminderen.

Dat een goede nachtrust zoveel goeds doet voor je lijf, ik heb ondertussen mijn nachtrust dan ook verlengd. 

Ik kan mijn cliënten met pijn voortaan goede adviezen geven over o.a. goede voeding, goede nachtrust en hun bewust laten voelen dat vaak de oorzaak van de pijn in TP's zit in de spieren. Zelfs stressvermindering kan een behoorlijke vooruitgang bieden.

Ik keek elke maand weer uit naar de volgende maand: zijn er nog meer "simpele adviezen" voor je cliënt voor pijnvermindering? Nu is het onze taak om hier rustig met de cliënt ervoor te gaan zitten om een mooi programma neer te gaan zetten.

Zelf ben ik van plan om de Healthy Habits te gaan plastificeren met de tips over voeding en bewegen.

Het was een inspirerende opleiding voor mij die ik niet had willen missen.

Dank Hanneke en ieder die eraan meegewerkt hebben. Carla van der Zwaard - Massage- en Shiatsu therapeut

Ik ben alweer 10 jaar werkzaam als fysiotherapeut in de (medische) specialistische revalidatie en momenteel in de GGZ. Onze cliënten populatie zijn chronisch pijn patiënten waarbij het herstel belemmerd word door meerdere factoren zowel mentaal als fysiek waar cliënten zelf nog (te) weinig zicht op hebben.

De rede dat ik mijzelf heb ingeschreven voor de opleiding Pijn- en Lifestyle Specialist is dat echt alle masterclasses (op marketing na) al jaren raakvlakken hebben waar wij als behandelteam mee werken. Deze opleiding heeft voor mij dus alles gebundeld waar ik de diepte in ben gegaan omtrent de kennis en wetenschap van nu.

Doordat wij cliënten voor langere tijd zien is er meer ruimte om stil te staan bij herstel belemmerde factoren en uitleg m.b.t. het fysieke lichaam (wat moeilijk doet). Graag zien wij cliënten weer meer eigen regie oppakken richting de klachten. De eerste stap hierin tijdens de opstartfase is het samen stilstaan bij de klachten en het geven van (psycho) educatie. Uitleg van het fysieke lichaam, stilstaan bij belasting versus belastbaarheid en tips en adviezen geven hoe cliënten hun eigen fysieke en mentale welzijn weer kunnen verbeteren.

Wat ik veel terug hoor van de cliënten is dat ze veel nieuwe kennis en inzichten opdoen welke nog niet eerder zijn benoemd door bezochte specialisten en of therapeuten. Deze nieuwe handvatten geven cliënten meer rede om in beweging en tot verander gedrag te komen i.p.v. oefeningen aanleren zonder stil te staan waarom en pijnmedicatie (blijven) nemen of zelf een operatie willen ondergaan om op korte termijn tot klacht vermindering te willen komen.

Door cliënten op een hele andere manier te benaderen en mee te nemen in de kennis hoe het lichaam zowel mentaal als fysiek werkt worden zij meer therapie trouw. Cliënten komen meer tot inzicht dat klacht verandering niet zomaar vanzelfsprekend is en medische ingrepen of het nemen van pijnstilling op de langere termijn niet behulpzaam(en soms eerder minder goed voor het lichaam) zijn.

Mijn ervaring als therapeut door de jaren heen is: met de juiste educatie krijgen cliënten meer regie over de klachten waarbij het zelfvertrouwen toeneemt, gedrag positief veranderd en ze minder afhankelijk worden van hun omgeving.

De inhoud van de verschillende masterclasses hebben dan ook veel bijgedragen aan het herstel van onze cliënten populatie. Ik kan dan ook vanuit eigen ervaring iedereen aanraden om de opleiding Pijn- en Lifestyle Specialist te volgen.

Niet alleen om cliënten te ondersteunen richting herstel en terugpakken van hun eigen regie, maar ook om eens stil te staan en je eigen leven eens serieus onder een vergrootglas te leggen. We zijn immers zorgzaam naar anderen toe maar staan vaak te weinig stil bij onszelf.

De opleiding heeft voor mij als therapeut “ohja” momenten gegeven maar zeker in elke masterclass een stukje verdieping en verbreding op de kennis die ik al had. Ik ben dan ook zeer tevreden en blij dat ik deze opleiding heb gedaan.

Eric van der Burgt - Fysiotherapeut

Het is voor mij dé opleiding die de ontbrekende puzzelstukjes invult voor een volledig beeld van een client.

Lichamelijke klachten komen niet altijd alléén maar voort uit hypertonie spieren of fascia, maar kan met zoveel meer te maken hebben. Slaap je goed? Hoe is je voedingspatroon? Ervaar je stress? Al deze factoren zijn aan bod gekomen en geven mij handvatten om hier dieper op in te kunnen gaan.

Daarnaast was het ook voor mijzelf een eye-opener en heb ik e.e.a. in mijn eigen levenstijl aangepast en ben daar nog steeds blij mee.

De manier van lesgeven is fijn; online op je eigen tempo en tijd. En daarnaast ook de zoom-metingen met elkaar.

Ook het onderlinge contact met de overige studenten is fijn en goed. Je kunt samen opdrachten maken, waardoor je nog beter met de stof bezig kunt zijn.

Het tempo is goed te volgen en je kunt de video’s nog eens rustig nakijken, dat is fijn en gemakkelijk. Kortom; een fijne en uitgebreide opleiding die direct is toe te passen op jezelf en in je praktijk!

Nicole Boschman, Neuromusculair therapeut.

Complimenten Hanneke, wat een prachtige studie heb je neergezet.

Ik heb sommige masterclasses met verwondering bekeken en gelezen. Vooral die over slaap heeft indruk op me gemaakt.

 

Tijdens het volgen van de masterclasses werd ook het pad dat ik ga lopen met mijn praktijk steeds duidelijker. Jij hebt me – met deze studie - de handvatten gegeven om op een andere manier te gaan werken.

Nu de komende maanden de tijd maken om alle plannen in mijn hoofd goed op papier te zetten en uit te voeren. Dank je wel!

Jennifer Boullaard, Neuromusculair therapeut

Veel gestelde vragen

Wat is het opleidingsniveau?

De opleiding is op HBO-niveau en toegankelijk voor masseurs, paramedici, behandelaren en therapeuten. Om de opleiding goed te kunnen volgen betekent dit dat deelnemers aan deze opleiding minimaal een massage- en/of therapeutische vooropleiding op MBO+/HBO niveau hebben afgerond en te beschikken over een HBO werk- en denkniveau. Het hebben van een MBK- of PSBK diploma is een pre. 

Is de opleiding geaccrediteerd?

De accreditatie voor de opleiding Pijn- en Lifestyle Specialist is geaccrediteerd voor 75 ECT’s bij de KTNO. Hieronder vallen de beroepsverenigingen: CAT, NVST, VBAG, MBOG, NMTN, FAGT, MET en de VIV. Omdat beroepsverenigingen kunnen afwijken van het advies van de KTNO is het altijd verstandig om bij  je beroepsvereniging na te vragen of deze opleiding binnen hun curriculum valt.

Voor meer informatie kijk op het accreditatie-overzicht.

Wordt ik na het volgen van de opleiding vergoed door verzekeraars?

Dat hangt af of je aangesloten bent bij een beroepsvereniging waardoor je in aanmerking komt voor vergoedingen.

Wat is de duur van de opleiding?

Met de hele opleiding ben je één jaar bezig. Een en ander is afhankelijk van hoeveel voorkennis je hebt en hoeveel beschikbare tijd in je agenda. Het programma is in het totaal 75 ECT’s. 

Misschien heb je al een aantal boeken gelezen of heb al één of meerdere masterclasses gevolgd of ben je ruim bekend met een specifiek onderwerp. Dan ben je minder tijd kwijt en dit kun je dan meenemen in je planning natuurlijk.

Wat houdt het basisprogramma in?

Het basisprogramma legt gedetailleerd uit hoe deze opleiding in zijn werk gaat, wat er van je verwacht wordt, je planning, de boekenlijst en een overzicht van de opdrachten die je moet maken voor je examen. Het geeft een visie op myofasciaal pijn specialist en wat je van de masterclasses kunt verwachten. Het laat de Pijn- en Lifestyle Specialist zien in 8 praktische stappen en een handig stappenplan naar je examen. De opdrachten voor het examen zijn praktisch van aard en naderhand te gebruiken in je bedrijf.

Kosten van de opleiding en is deze aftrekbaar?

De opleiding kost € 3.900,- euro. De opleiding is vrijgesteld van BTW.

Daarnaast heb je nog een boekenlijst nodig en hier moet je ongeveer € 493,65,- euro voor incalculeren.

Uiteraard zijn opleidingskosten aftrekbaar als kosten als je ondernemer bent.

Schrijf je in voor deze uitdagende opleiding

Vragen? Stuur me dan een mail.

Of bel me: 06-47578566

Inspireer anderen en deel via

 

Schrijf je hier in voor de NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van webinars, blogs, handige tips, onderzoeken en nieuwe trainingen & ontwikkelingen.

JA! Interessant.