ZOEK BEHANDELAARklik hier

Route:  
  1. Home

Triggerpoint-therapie, module 2

Locatie:
De IJsfabriek
Vaartweg 92
1401 RD  Bussum

https://www.triggerpointcoach.nl
Aanvang:
Zaterdag 3 juni 2023 10:00 uur
Einde:
Zondag 4 juni 2023 17:00 uur
Docenten:
Hannah Bouma, Wian Tosseram

Let op! Deze cursus is al voorbij. Het is wel mogelijk alsnog in te schrijven, bijvoorbeeld als je wel aan de cursus hebt deelgenomen, maar nog niet officieel was ingeschreven.

Triggerpoint Therapie, een myofasciale methode

 

Er is nog te veel onnodige pijn omdat mensen, ook professionals, te weinig weten over de uitstralende pijn die myofasciale triggerpoints kunnen veroorzaken, waardoor de diagnose onvolledig is.

 

Triggerpoint therapie is een methode om pijn te behandelen. Soms is alleen een lichamelijke behandeling genoeg maar vaak is er net iets meer nodig.

Triggerpoint-therapie, module 2


In deze module kijken we in de eerste plaats naar de oorzaak van de klachten en naar de instandhoudende factoren zodat we gericht triggerpoints kunnen behandelen. We werken onder andere met het biopsychosociale model waarin we dus niet alleen op biologische aspecten letten, maar ook op psychische en sociale factoren. Vandaar de term coach in onze opleiding. Dit is wat onze OTC zo krachtig maakt! 

Naast triggerpoints opsporen en deactiveren, waarbij we in deze module natuurlijk met andere spieren en klachten aan de slag gaan dan in de eerste module, en kijken we naar de klachtonderhoudende en klachtbestendigende factoren. We stellen vast welke spiere als setje, behandeld kunnen worden. Je onderzoekt de balans tussen agonist en antagonist. Door deze aanpak verbeter je de behandeling.

Na module 2 ben je in staat om:

  • onderhoudende aspecten te herkennen
  • beter naar de anatomie te kijken
  • op verschillende manieren triggerpoints te palperen
  • klinisch te redeneren
  • te motiveren en adviseren
  • afgeleide pijnpatronen beter in te schatten
  • spierdisbalans te signaleren

Verder leer je voor jezelf om:

  • massagetechnieken te gebruiken die hand besparend zijn
  • massage hulpmiddelen, zoals de theracane en de massagebal te gebruiken
  • ergonomisch bewust te (be)handelen

Samengevat leer je in Module 2, naast praktisch behandelen, klinisch redeneren en deduceren welke aspecten klachtveroorzakend en onderhoudend zijn.

Inhoud module 2


Theorie Praktijk Casussen
Theoretische onderbouwing MTrP's Onderzoek en palpatie Tenniselleboog
Triggerpoint diagnostiek Analyse en behandeling Knieklachten
Klachtonderhoudende factoren Test, hertest en inspectie Lumbago
Verdieping Anatomie Kwaliteit van aanraken Schouderklachten
Coaching-skills  Hulpmiddelen en ergonomie  
Behandelopbouw Zelfbehandeling  
Kenmerken en soorten MTrP's    
     

Triggerpointcoach - een brede visie qua behandelen


Door meer inzicht in myofasciale structuren, de biomechanica en werken met het biopsychosociale model word je visie breder, krijg je meer begrip voor de werking van de verschillende systemen in het lichaam en hoe deze systemen samenwerken of elkaar juist belemmeren.

Door een grondige analyse en klinisch redeneren kom je sneller tot een goed resutaat. Het vergroten van je kennis betekent niet alleen dat je meer cliënten effectief kunt behandelen, maar het betekent ook een persoonlijke ontwikkeling voor jou als cursist. Dat is wat ons drijft!

Er is nog te veel onnodige pijn omdat mensen, ook professionals, te weinig weten over de uitstralende pijn die myofasciale triggerpoints kan veroorzaken waardoor de diagnose onvolledig is. Met deze 2-daagse training breng je daar verandering in.

Het triggerpoint zelfmanagementsysteem door triggerpoint massage


Na de behandeling is het belangrijk dat cliënten zelf actief aan de slag gaan met hun herstel. Zo krijgen ze inzicht in de factoren die de klacht hebben veroorzaakt en eventueel in stand houden. Dit zelfmanagementsysteem binnen de opleiding maakt onze trainingen 'anders' dan andere opleiders.

Het is onze visie dat een cliënt zelf veel meer kan doen aan zijn herstel dan in eerste instantie gedacht. In het algemeen is een behandelaar terughoudend om oefeningen mee te geven omdat de cliënt soms weinig zin heeft om deze te doen. Dit is geen onwil, maar komt voort uit het feit dat deze te ingewikkeld zijn of niet goed uitgelegd. Wat wij aanbieden is uiterst simpel maar erg effectief.

Uit een onderzoek van Moseley en Butler (2017) blijkt dat een goede educatie over pijn een gunstig effect heeft op het herstel en een onmisbaar onderdeel van de behandeling is.

Ook voor jezelf heeft de kennis over het 'zelf behandelen' van een klacht een toegevoegde waarde. Want veel masseurs kampen met werkgerelateerde pijn of stijfheid, bijvoorbeeld in je handen, polsen of schouders. Door je eigen klachten te behandelen blijf je pijnvrij en krijg je inzicht in hoe dat voor je cliënt moet zijn.

Zo ontwikkel je - haast spelenderwijs - een ergonomisch bewustzijn. Dat is belangrijk, want een goede ergonomische werkhouding aan tafel zorgt voor minder klachten. 

Voor wie is deze training geschikt


Deze nascholing is toegankelijk voor masseurs (sport, welness, klassiek) en therapeuten (massage, fysio, ergo, mensendieck, shiatsu) die minimaal basiskennis hebben op het gebied van anatomie & fysiologie, vaardig zijn in manuele palpatie en na deelname aan module 1 Triggerpoint-therapie.

Voor HBO-studenten fysiotherapie zijn er vaak vrije ruimte/profileringspunten beschikbaar waar deze trainingen voor ingezet kunnen worden. Als je twijfelt neem dan even contact op met Hanneke (zie informatieblok op deze pagina).

Accreditatie


Hier kun je het volledige accreditatie-overzicht inzien. Aantal ECT's, KTNO-ID en accrediterende beroepsverenigingen.

 

 

 

 

 

 

 

Inschrijven

Lestijden: 10:00 tot 17:00 uur

 De IJsfabriek Bussum
open
Licentietraining: Ja ✔

Investering

€ 446,00 voor 2 dagen

Inclusief:

Inspireer anderen en deel via

 

Schrijf je hier in voor de NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van webinars, blogs, handige tips, ondrzoeken en nieuwe trainingen & ontwikkelingen.

JA! Interessant.