ZOEK BEHANDELAARklik hier

ZOEK WORKSHOPklik hier

Route:  
 1. Home

Bovenbeen- en kniepijn

Behandel zelf je pijnklachten door middel van triggerpointmassage
Totaal: 58 pagina's met kennis en tip's. 

 

Dit e-book (pdf) is speciaal voor mensen die bovenbeen- en kniepijn hebben. Je treft alle spieren aan die verantwoordelijk kunnen zijn voor je pijnklachten met de uitleg en tips hoe je ze zelf kunt behandelen. Triggerpoints kunnen veel verschillende pijnklachten veroorzaken, wie weet zijn ze ook de oorzaak van jouw klacht.

Het zelf behandelen van de spieren staat stap voor stap uitgelegd, niet alleen hoe je de spier behandeld maar ook welke pijn specifiek bij welke spier hoort en hoe je hem daarna mild even stretcht. Het kost niet veel tijd en je hoeft geen langdurige oefeningen te doen en toch is het enorm effectief.

Misschien ben je al onder behandeling voor je klachten, dan is dit e-book zeker van bijzondere waarde omdat je daarmee samen met je behandelaar aan je klacht kunt 'werken' waardoor deze sneller overgaat. Tenslotte kent niemand jouw lijf zo goed zoals jij dat doet. Een behandelaar weet vaak wat de oorzaak of wat de in stand houdende factoren kunnen zijn. Zo bouw je samen aan een gezond herstel.

Dit is een voorbeeld van een spier die bovenbeen-, en kniepijn kan veroorzaken

IlioPsoas


Deze spier ligt diep in de buik en zorgt voor stabiliteit van de onderrug en is betrokken bij een sterke “core”. Daarom is het uitstralingsgebied van deze spier ook erg groot. Zowel rug-, lies- en knieklachten komen voor. Triggerpoints in deze spier kunnen ook zorgen voor buikklachten als menstruatieklachten, darmproblemen of chronische blindedarm- ontsteking.

Pijn bij het opstaan na het zitten, ‘s nachts wakker worden van zeurende rugpijn (staan verergert de pijn) zijn symptomen dat deze spier triggerpoints heeft.

 

Zelfbehandeling


Ga op je niet aangedane zij liggen. Je onderste been ligt gestrekt, het andere been trek je iets op. Draai je bovenlichaam in een kleine torsi. Zet je vingers tussen je navel en heupbot. Span je rechte buikspieren iets aan. Net daarnaast, in de diepte, bevindt zich de diepe Lendenspier. Laat je vingers langzaam in je buik zakken totdat je een harde spier voelt. Om zeker te weten of je op de spier zit, kun je je been iets optrekken. Je voelt de spier dan opbollen. Tast en masseer deze spier.

Als je het voelt kloppen onder je vingers zit je niet op de spier maar op de slagader. Hier mag je niet masseren.

Stretch advies


Buig de knie met de voet op de grond en stap met het andere been naar voren.

Buig langzaam naar voren totdat je een rek voelt, hou hier- bij je rug recht.

Deze oefening kun je ook doen met je knie op een stoel zodat je niet op de grond hoeft te zitten.

Hou de rek even vast en zorg dat het lekker voelt.


Herhaal 2 of 3 keer en beweeg of loop daarna even en schud je been los.

Heb jij onnodige pijn?

Het herkennen en behandelen van myofasciale triggerpoints die afgeleide pijn uitstralen, is ‘The missing link’ in het werkveld van pijnklachten, chronische pijn en SOLK. Er is nog te veel onnodige pijn omdat mensen, ook professionals, te weinig weten over de uitstralende pijnen die myofasciale triggerpoints kunnen veroorzaken waardoor de diagnose onvolledig is.

Ik hoop met deze serie e-books meer kennis over spieren en hun uitstralende pijngebieden bekendheid te geven. In dit e-book wordt er een basisuitleg gegeven die in ieder e-book gelijk is en bespreken we specifeke pijngebieden en spieren die bij het onderwerp horen, in dit geval bovenbeen- en kniepijn. 

Dit e-book is oorspronkelijk ontwikkeld voor de therapeut, zodat deze de cliënt een gericht advies en ondersteunend beeldmateriaal voor de zelfbehandeling kan meegeven. De informatiebladen in dit e-book helpen je als je weer thuis bent om nog eens terug te lezen hoe dat moet.

Tijdens de ontwikkeling van deze serie e-books bleek er echter ook de belangstelling van de cliënten zelf te zijn om zich te verdiepen in ondersteunende informatie vandaar dat dit e-book nu ook voor cliënten beschikbaar is.

Over Hanneke

Hanneke Heij (B Health); ik heb zelf 7 jaar chronische pijn gehad. “Het was overleven in plaats van leven”. Ondanks alle therapieën, artsen, onderzoeken en zelfhulpboeken kwam ik geen stap verder.

In 2005 volgde ik mijn eerste triggerpointtraining en een jaar later was ik voor 70% van mijn klachten af. Nog een jaar was ik van de resterende 30% verlost. 

Dit maakt me, nog steeds, zielsgelukkig en tegelijk woedend. Waarom wist niemand dit?!

Inmiddels zijn we 12 jaar verder en werk ik als psychomotorisch- en triggerpoint therapeut en heb ik een ruime praktijkervaring in het behandelen van (chronische) klachten. Daarnaast is studeren, kennis- en persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk voor me. Het heeft zich ontwikkeld tot een ‘uit de hand gelopen hobby’.

Verder geef ik les en leiding aan de Opleiding Triggerpointcoach, schrijf e-books en spreek ik als gastdocent. 

 

Het is  mijn missie, om samen met een team van ervaren docenten, kennis over Triggerpoint therapie, Fascia Release en ingrijpende psychosociale factoren, over te dragen aan profesionals. Hierdoor kunnen pijnklachten vollediger bekeken en behandeld worden waardoor mensen minder onnodige pijn hebben.

 

Inhoud van dit e-book

 

 

 

 

Inhoudsopgave


 • Wat zijn triggerpoints en wat is afgeleide pijn?
 • Inzicht in triggerpoints, spieren en klachten
 • Waarom zelfmassage zo effectief is
 • Hoe voorkom je een overprikkeld brein?
 • Oorzaken van pijn in het bovenbeen en in de knie
 • Hoe voelt de pijn?
 • Pijn bestrijden
 • 8 veelvoorkomende klachten met bijbehorende tips
  • Bursitis/slijmbeursontsteking
  • Hamstringblessure/hamstringsyndroom
  • Hernia & ischias
  • Iliotibial Band syndrome (ITBS) & runners knee
  • Kniepijn
  • Schade aan de meniscus
  • Restless legs/Restless legs syndrome (RLS)
  • Popliteurs syndrome
  • Pronatie & supinatie in het enkelgewricht
 • Uitleg over 21 verschillende spieren.
 • Tips voor meer effectieviteit in je behandeling.

Bijlage 1: 21 spieren die betrokken kunnen zijn

Bijlage 2: Index spieren

Bijlage 3: Visueel overzicht spieren

Licentiehouders


Als licentiehouder heb je voordeel en ontvang je 15% korting. Gebruik je accountgegevens bij het bestellen en je ziet gelijk je korting verschijnen. 

 

Wat vinden anderen van dit e-book?
Coaching & (ICT)organisatieadvies
Victor Mennen
Behandelcoach

De serie E-book's zijn een fantastische toevoeging aan het Handboek Triggerpoint-therapie van Clair Davies.

Het handboek geeft gedetailleerde achtergrond informatie terwijl elke spier van het E-book diepgang geven, daarom vullen beide elkaar feilloos aan als schakels is een ketting.

Elke afzonderlijke spier geeft op 1 A4’tje de klacht, behandeling en rekoefening en is voor de client een fantastisch handvat om thuis zelf aan de slag te gaan.

Zowel voor client en specialist is het duidelijk waaraan gewerkt wordt, en geeft duidelijkheid als een klacht verminderd of helemaal verdwijnt.   
 

Coaching & (ICT)organisatieadvies
Erica Oudshoorn
Triggerpointcoach

Na het e-book over hoofdpijn klachten verwacht ik veel van deze over de been en knie. Toen die (eindelijk) binnen kwam heb ik hem ook in één ruk uit gelezen.

Het is een aanrader voor zowel de professional als de persoon die zich zelf van zijn pijn af wil helpen.
Duidelijk verhaal, zeer begrijpelijke taal, mooie illustraties.

Een mooie aanvulling voor die gene die geïnteresseerd zijn in pijn bestrijding en zo een duidelijk overzicht hebben in de spieren en uitstralingen van de onderste extremiteiten.
 

 

€ 23,79
geen btw