ZOEK BEHANDELAARklik hier

ZOEK WORKSHOPklik hier

Route:  
 1. Home

Hoofd- en nekpijn

Behandel zelf je pijnklachten door middel van triggerpoints

Dit e-book (pdf) is speciaal voor mensen die vaak hoofdpijn hebben of regelmatig last hebbenvan nekpijn. Je treft alle spieren aan die verantwoordelijk kunnen zijn voor je pijnklachten met de uitleg en tips hoe je ze zelf kunt behandelen. Triggerpoints kunnen veel verschillende pijnklachten veroorzaken, wie weet zijn ze ook de oorzaak van jouw klacht.

Het zelf behandelen van de spieren staat stap voor stap uitgelegd, niet alleen hoe je de spier behandeld maar ook welke pijn specifiek bij welke spier hoort en hoe je hem daarna mild even stretcht. Het kost niet veel tijd en je hoeft geen langdurige oefeningen te doen en toch is het enorm effectief.

Misschien ben je al onder behandeling voor je klachten, dan is dit e-book zeker van bijzondere waarde omdat je daarmee samen met je behandelaar aan je klacht kunt 'werken' waardoor deze sneller overgaat. Tenslotte kent niemand jouw lijf zo goed zoals jij dat doet. Een behandelaar weet vaak wat de oorzaak of wat de in stand houdende factoren kunnen zijn. Zo bouw je samen aan een gezond herstel.

Dit is een voorbeeld van een spier die hoofd- en nekpijn kan veroorzaken

Schouderbladheffer

Triggerpoints in de schouderbladheffer kunnen een stijve of pijnlijke nek, pijn in het hoofd, pijn aan de schouderrand, pijn in de schouder en pijn aan de bovenrug veroorzaken. Dit kan aanvoelen als een stevige rugpijn.

Je kunt last hebben tijdens het draaien met je hoofd en als je achterom probeert te kijken.

Een verkeerde of verkrampte houding tijdens bellen, zitten of computeren kan deze klacht verergeren. 

Zelfbehandeling

De triggerpoints zitten boven de rand van het schouderblad en richting de nek.

Om deze triggerpoints te behandelen neem je een massagebal (eventueel in een sok zodat je de bal makkelijker kan verschuiven zonder dat de bal valt).

Ga met de rug tegen een muur staan en zoek het hoekje van je schouderblad op. Zet de bal net naast het hoekje neer en leun in.

Het 2e punt in de nek masseer je gewoon met je vingers.

Stretch advies

Breng je oor in tegengestelde richting naar je schouder en buig vervolgens je kin naar het sleutelbeen.

Houdt het hoofd vast met je hand en laat alleen het gewicht van je hand en arm het extra werk doen. Je kunt ook met je andere hand de rand van de stoel vasthouden voor extra rek.

Belangrijk is dat als je de spier rekt je dit doet op de uitademing zodat de spier maximaal ontspannen is. 

Heb jij onnodige pijn?

Het herkennen en behandelen van myofasciale triggerpoints die afgeleide pijn uitstralen, is ‘The missing link’in het werkveld van pijnklachten, chronische pijn en SOLK. Er is nog te veel onnodige pijn omdat mensen, ook professionals, te weinig weten over de uitstralende pijnen die myofasciale triggerpoints kunnen veroorzaken waardoor de diagnose onvolledig is.

Ik hoop met deze serie e-books meer kennis over spieren en hun uitstralende pijngebieden bekendheid te geven. In dit e-book wordt er een basisuitleg gegeven die in ieder e-book gelijk is en bespreken we specifeke pijngebieden en spieren die bij het onderwerp horen, in dit geval hoofd- en nekpijn. 

Dit e-book is oorspronkelijk ontwikkeld voor de therapeut, zodat deze de cliënt een gericht advies en ondersteunend beeldmateriaal voor de zelfbehandeling kan meegeven. De informatiebladen in dit e-book helpen je als je weer thuis bent om nog eens terug te lezen hoe dat moet.

Tijdens de ontwikkeling van deze serie e-books bleek er echter ook de belangstelling van de cliënten zelf te zijn om zich te verdiepen in ondersteunende informatie vandaar dat dit e-book nu ook voor cliënten beschikbaar is.

Wat vinden anderen van dit e-book?

Aritte van Hell


Coaching & (ICT)organisatieadvies
Aritte van Hell
Coaching &
(ICT)organisatieadvies

Een aanrader voor de doe-het-zelver bij hoofdpijn.

De eye-opener is absoluut het overzicht van de grote hoeveelheid aan spieren en spiergroepen die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Heel prettig vind ik dat alles goed uitgelegd wordt met prachtige tekeningen.

 

ik ben aan de slag gegaan met de triggerpoints in mijn 'monnikskapspier' en dat geeft veel verlichting, vooral als ik er op tijd bij ben. Scheelt een hoop paracetamol.

Renata Messina


Renata Messina
Coach zorg en welzijn

Ik had het voorrecht om dit e-book te mogen lezen voor publicatie.

Het is niet alleen heel erg professioneel geschreven, maar ook inspirerend, toegankelijk, praktisch en leerzaam.

Daarnaast is het erg prettig leesbaar, duidelijk en voor iedereen begrijpelijk.

Een echte aanrader.

 

 

Gertie Tuller


Gertie Tuller
Voedings- en leefstijlcoach

Met heel veel plezier heb ik dit e-book gelezen.

Hanneke geeft op een heldere en boeiende manier weer welke invloed spieren kunnen hebben op ons geestelijke en fysieke welbevinden, iets waarvan ik me nooit zo bewust was.

Daarnaast is het een heel praktisch boek. Het neemt je stap voor stap mee in het herkennen van klachten en oorzaken, het bepalen van je pijnpunten en het oplossen ervan door zelfmassage.

Dat aan de hand van onder meer checklists en prachtig geïllustreerde behandelkaarten per spier. Een aanrader voor iedereen met hoofd- en nekpijnklachten die het heft in eigen hand wil nemen!

Over Hanneke

Hanneke Heij (B Health); ik heb zelf 7 jaar chronische pijn gehad. “Het was overleven in plaats van leven”. Ondanks alle therapieën, artsen, onderzoeken en zelfhulpboeken kwam ik geen stap verder. In 2005 volgde ik mijn eerste triggerpointtraining en een jaar later was ik voor 70% van mijn klachten af. Nog een jaar was ik van de resterende 30% verlost. 

Dit maakt me, nog steeds, zielsgelukkig en tegelijk woedend. Waarom wist niemand dit?!

Inmiddels zijn we 12 jaar verder en werk ik als psychomotorisch- en triggerpoint therapeut en heb ik een ruime praktijkervaring in het behandelen van (chronische) klachten. Daarnaast is studeren, kennis- en persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk voor me. Het heeft zich ontwikkeld tot een ‘uit de hand gelopen hobby’.

Verder geef ik les en leiding aan de Opleiding Triggerpointcoach, schrijf e-books en spreek ik als gastdocent. 

 

Het is  mijn missie, om samen met een team van ervaren docenten, kennis over Triggerpoint therapie, Fascia Release en ingrijpende psychosociale factoren, over te dragen aan profesionals. Hierdoor kunnen pijnklachten vollediger bekeken en behandeld worden waardoor mensen minder onnodige pijn hebben.

 

Inhoud van dit e-book

 

 

 

 

Inhoudsopgave


 • Wat zijn triggerpoints en wat is afgeleide pijn?
 • Verschillende oorzaken van Hoofd- en nekpijn.
 • Inzicht in de werking van spieren, pijn en klachten.
 • Triggerpointmassage.
 • Het nut van wat rekken en strekken.
 • Waarom is zelfmassage zo effectief?
 • Wat is een overprikkelt brein?
 • Een vicieuze cirkel en hoe kenter je de deze?
 • Uitleg over 25 verschillende spieren.
 • Tips voor meer effectieviteit in je behandeling.

 

Bijlage 1: Hoofdpijnformulier

Bijlage 2: Vragen over hoofdpijn

Bijlage 3: Index spieren.

Wat kun je verwachten?


 1. Een goede uitleg welke spieren pijn kunnen veroorzaken
 2. Inzicht in hoe hoofd- en nekpijn kunnen ontstaan of terug komen
 3. Advies wanneer je naar een arts of specialist moet gaan
 4. Een goede uitleg hoe je zelf je pijn onder handen kunt nemen
 5. Inzicht waarom pijn soms niet weg lijkt te gaan
 6. Tips om zo effectief mogelijk te werk te gaan
 7. 25 spieren met 'reffered pain', de zelfmassage en een stretch
 8. Een hoofdpijnformulier die je in kunt vullen
 9. Een vragenlijst die behuplzaam kan zijn bij het onstaan jouw klacht
 10. Ik laat je zien en voelen dat het helemaal niet moeilijk is 

Licentiehouders

Als licentiehouder heb je voordeel en ontvang je 15% korting. Gebruik je accountgegevens bij het bestellen en je ziet gelijk je korting verschijnen. 


€ 23,79
geen btw