Module 3: Fascia-release, fascia en MTrP ge´ntegreerd

Wat je geleerd hebt aan technieken en inzichten in de vorige 2 modules en in de triggerpointmodules komen hier samen in casussen en praktijkvoering.

De module is inclusief:

  • Koffie en thee
  • Certificering

Lestijden: 10:30 - 17:00

Module 3: Fascia-release, fascia en MTrP ge´ntegreerd

Deze training is inclusief certificering

In deze module gaan we de eerste 2 modules uitbouwen met nieuwe vaardigheden en dit met behulp van je triggerpointkennis samenvoegen tot een geïntegreerd geheel. Wat je geleerd hebt aan technieken en inzichten in de vorige 2 modules en in de triggerpointmodules komen hier samen in casussen en praktijkvoering.

Interactief

Vanuit een bepaalde klacht gaan we in groepen aan het werk. Elke groep bespreekt en demonstreert hoe ze de klacht zouden aanpakken. Het leereffect blijkt nu eenmaal het grootst als je durft met de billen bloot te gaan (figuurlijk!). Door je open op te stellen kun je de feedback die je krijgt goed vertalen naar je eigen praktijk. Hiermee leer je op een interactieve manier het geleerde echt toe te passen.

Switchpoints

30 tot 40% van de spieren hechten niet direct aan het bot, maar is verbonden door de omliggende fascia. Waar de fascia overloopt van de ene naar de andere spier noemen we ‘switchpoint’. Een switchpoint is een sterk en belangrijk ‘kruispunt’ binnen de fasciale -en spierstructuren. Switchpoints stabiliseren de pezen en reduceren stress. Hoe dan? Doordat bij bewegingen van spieren er een stretch van de fascia plaatsvindt.

Uit een onderzoek in 2005, van Huijing en collega’s, blijkt dat 30 tot 40% van de gebruikte spierkracht wordt geleverd door het bindweefsel rondom de spieren. Zo integreren we de ‘myo’ met de ‘fascia’.

Voor wie?

Deze nascholing is toegankelijk voor masseurs (sport, wellness, algemeen) en therapeuten (fysio, ergo, mensendieck, shiatsu). Vereist is dat je minimaal basiskennis hebt van anatomie en fysiologie en vaardig bent in manuele palpatie. Hbo-studenten hebben vaak vrije ruimte- of profileringspunten waarvoor ze deze trainingen kunnen inzetten. Twijfel je of je voldoen aan de eisen? Neem dan even contact op met Hanneke Heij (zie informatieblok op deze pagina).

Voor wie?

Deze nascholing is toegankelijk voor masseurs (sport, wellness, algemeen) en therapeuten (fysio, ergo, mensendieck, shiatsu). Vereist is dat je minimaal basiskennis hebt van anatomie en fysiologie en vaardig bent in manuele palpatie. Hbo-studenten hebben vaak vrije ruimte- of profileringspunten waarvoor ze deze trainingen kunnen inzetten. Twijfel je of je voldoet aan de eisen? Neem dan even contact op met Hanneke Heij (zie informatieblok op deze pagina).

Leerdoelen en niveau

Leerdoelen Module 3 Fascia-release:

Na de training beschik je over kennis en vaardigheden met betrekking tot:

  • Fascia
  • Het leren vinden en herkennen van fasciale restricties
  • Technieken om restricties te behandelen
  • Het gebruik van hulpmiddelen
  • Het toepassen van de juiste stretch
  • Het interpreteren van spiertests (geïsoleerde contractie)
Werkwijze

Vereist:

Omdat deze module gaat over het integreren en samenvoegen van de kennis opgedaan in de vorige 2 modules is het vereist dat je daarnaast kennis hebt van triggerpoints én kennis hebt uit de praktijk van triggerpointtherapie.

 
 
397*
2 dagen

Data

  status
 
do 27 - vr 28 jun '19, Utrecht
Docent(en): Clifton Tjien A Fat
  open