ZOEK BEHANDELAARklik hier

Route:  
  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Myofasciale literatuur
Op deze pagina vind je onderzoeken die interessant zijn in ons vakgebied. De inhoud is alleen beschikbaar voor ingelogde licentiehouders

Hiernaast zie je een voorbeeld. Als je ingelogd bent zijn er nog meer artikelen en onderzoeken zichtbaar. Er komt iedere maand nieuwe informatie bij.

Lees meer  >
Onderzoek nieuwe methode om stijfheid veroorzaakt door actieve myofasciale triggerpoint te meten met behulp van echografie

Jafari M, Bahrpeyma F, Mokhtari-Dizaji M, Nasiri A. 2018. Novel method to measure active myofascial trigger point stiffness using ultrasound imaging. Journal of Bodywork and Movement Thera- pies, 22 (2): 374-378


Myofasciale triggerpoints zijn een belangrijk aspect van de pathofysiologie van Myofascial Pijn Syndroom. De huidige beoordeling is meestal gebaseerd op palpatietechnieken en klinische ervaring. Diagnostisch ultrageluid wordt op grote schaal in realtime gebruikt voor niet-invasieve beeldvorming en kan een objectieve beoordeling van TrP's bieden. Er is steeds meer bewijs dat TrP's een ander niveau van stijfheid hebben dan normale aangrenzende weefsels. Elastografie is niet algemeen beschikbaar vanwege een gebrek aan kennis en hoge kosten van de apparatuur.

Jafari en zijn collega's uit Iran ontwikkelden een goedkope en eenvoudige methode om TrP's te onderscheiden van normale aangrenzende weefsels door kwantitatieve meting van elastische modulus op basis van echografie. Om een zuiver beeld te verkrijgen werden beelden met en zonder stresstoestanden opgenomen en gemeten. 

De auteurs presenteerden een nieuwe objectieve methode voor de kwantitatieve meting van de elasticiteitsmodulus van TrP en onderscheiden deze van normaal aangrenzend spierweefsel. Deze niet-invasieve methode kan informatieve gegevens opleveren na behandeling van TrP's. Het is mogelijk om het effect van de voorgestelde therapeutische interventies op de TrP-stijfheid te bestuderen en de relatie tussen de biomechanische eigenschappen van TrP symptomen te onderzoeken.

Lees meer  >
Abdominaal myofasciaal pijnsyndroom en de betrokkenheid van het bewegingsapparaat bij chronische bekkenpijn

Abdominaal myofasciaal pijnsyndroom en de betrokkenheid van het bewegingsapparaat bij chronische bekkenpijn is steeds meer aangetoond.

Lees meer  >
Analyse van chronische myofasciale pijn in de bovenste trapeziusspier van overlevenden van borstkanker en vrouwen met nekpijn

Dibai-Filho AV, de Jesus Guirro RR, Ferreira VTK, de Oliveira AK, de Oliveira Guirro EC. 2018. Analysis of chronic myofascial pain in the upper trapezius muscle of breast cancer survivors and women with neck pain. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 22(2):237e241.


Onderzoekers uit Brazilië voerden een studie uit om de intensiteit van myofasciale pijn, catastroferen en de drukpijndrempel (PPT) bij bovenste trapezius-TrP's te vergelijken tussen overlevenden van borstkanker en vrouwen met nekpijn. De auteurs veronderstellen dat myofasciale pijn bij overlevenden van borstkanker meer symptomen veroorzaakten dan bij vrouwen met nekpijn. Dit als gevolg van de ziekte of door ernstig letsel van chirurgische behandeling die de overlevenden van borstkanker hebben ondergaan.

De auteurs rapporteerden een significant verschil bij het vergelijken van de pijnintensiteit tussen de overlevenden van borstkanker (gemiddelde score 8) en vrouwen met nekpijn (gemiddelde score 2,50). Er werd geen significant verschil opgemerkt in catastroferen en PPT. De auteurs concludeerden dat de overlevenden van borstkanker een hogere intensiteit van myofasciale pijn in de bovenste trapezius hebben in vergelijking met patiënten met nekpijn.

Lees meer  >
Myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is een belangrijke oorzaak van musculoskeletale pijn die in elke leeftijdsgroep optreedt.

Abstract:

Myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is een belangrijke oorzaak van musculoskeletale pijn die in elke leeftijdsgroep optreedt en wordt in verband gebracht met tal van pijnaandoeningen, waaronder zenuwwortelafwijkingen, artrose, wervelsyndroom, tendonitis, migraine, spanningshoofdpijn, computer-gerelateerde aandoeningen, spinale disfunctie, en bekkenpijn. 

Lees meer  >
Onderzoek validiteit van Numeric Pain Rating Scale (NPRS) en de Visual Analog Scale (VAS) bij patiënten met myofasciale pijn en fibromyalgie

Cheatham SW, Kolber MJ, Mokha M, Hanney WJ. 2018. Concurrent validity of pain scales in individuals with myofascial pain and fi- bromyalgia. 2018. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 22(2):355-360


Onderzoekers uit de VS vergeleken de validiteit van de Numeric Pain Rating Scale (NPRS) en de Visual Analog Scale (VAS) bij patiënten met myofasciaal pijnsyndroom (MPS) en fibromyalgie. De resultaten van de pilotstudie toonden goede betrouwbaarheid. De resultaten van het primaire onderzoek toonden aan dat er een uitstekende relatie bestond voor de NPRS en VAS voor zowel de MPS- als de FM-groep. Deze studie was goed georganiseerd en gemakkelijk te volgen. De auteurs hebben de inhoud goed georganiseerd, mocht iemand ervoor kiezen een soortgelijk onderzoek uit te voeren. Omdat dit qua onderzoek de eerste in zijn soort was voor deze populaties, is het goed om te weten dat zowel de NPRS als de VAS met deze populaties kunnen worden gebruikt. Eén aandachtspuntje is dat de auteurs niet hebben gemeld of de patiënten bij het melden van pijn, eerst rapporteerden over de NPRS of de VAS schaal .

Lees meer  >
Onderzoek naar de effecten van myofascial release van het diafragma bij Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm (reflux) komt bij iedereen wel meerdere malen per dag voor. Het is dus een normaal verschijnsel. De meeste mensen merken hier niets van, en hun slokdarm raakt er ook niet door beschadigd. Bij een aantal mensen is de reflux echter zo erg dat zij hier wel last van krijgen. Dat is wanneer men spreekt van de refluxziekte. Voluit is de medische term: gastro-oesofageale refluxziekte (gaster = maag, oesofagus = slokdarm). In Engelstalige artikelen wordt de ziekte vaak "gastroesophageal reflux disease" (GERD) genoemd.

 

Lees meer  >
Onderzoek naar de correlatie tussen huidtemperatuur gemeten dmv infraroodthermografie bij de m. Trapezius, cervicale (ROM) en EMG

Girasol CE, Dibai-Filho AV, de Oliveira AK1 de Jesus Guirro RR. 2018. Correlation between skin temperature over myofascial trigger points in the upper trapezius muscle and range of motion, elec- tromyographic activity, and pain in chronic neck pain patients. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 41(4):350e357.


Onderzoekers uit Brazilië voerden een onderzoek uit om de correlatie te onderzoeken tussen huidtemperatuur gemeten met behulp van infraroodthermografie over een TrP in de bovenste trapeziusspier, cervical range of motion (ROM) en elektromyo-grafische activiteit (EMG),bij personen met chronische nekpijn. Dit artikel laat een verandering in spierfysiologie zoals gemeten door een verandering in huidtemperatuurzien bij patiënten met chronische nekpijn. Klinische interventies om spierontspanning te bevorderen en lokale TrP's te behandelen, kunnen helpen de normale spierspanning en flexibiliteit bij deze patiëntenpopulatie te herstellen.

Lees meer  >
De stelling van dit artikel is dat oogspieren trainen het visuele en creatieve geheugen kunnen verbeteren.

Uit het veld van neurolinguïstisch programmeren (NLP) komt het idee dat wanneer een persoon spreekt en naar links opkijkt, ze zich beelden herinneren (dingen die ze eerder hebben gezien). Kijken ze naar rechts omhoog dan construeren ze beelden of visuele fantasieën (soms als liegen beschouwd). 

Lees meer  >
De stelling van dit artikel is dat oogspieren trainen het visuele en creatieve geheugen kunnen verbeteren.

De m.Suboccipitalien (bestaande uit de m. rectus capitis posterior major en minor en de m. obliques capitis inferior en superior) zijn vaak verantwoordelijk voor posttraumatische hoofdpijn. Gautschi, R. (2016). Manuelle Triggerpunkt-therapie; myofasciale schmerzen und funktionsstorungen erkennen, verstehen und behandln. Stuttgart: Thieme.

Chronische spanningshoofdpijn

Een onderzoek uit 2015 in Afrika, werd specifiek onderzocht in hoeverre actieve triggerpoints in hoofd- en nekspieren betrokken zijn bij chronische spannings- hoofdpijn.

Lees meer  >
Beknelling N.occilitalis major

De de m.Occipitalis ondersteunt de m.Frontalis in het fronzen van de wenkbrauwen en het rimpelen van het voorhoofd. En samen zorgen ze voor een blik van schrik en angst. Uit onderzoekt blijkt dat deze spieren

Lees meer  >
Posttraumatische hoofdpijn

De m.Suboccipitalien (bestaande uit de m. rectus capitis posterior major en minor en de m. obliques capitis inferior en superior) zijn vaak verantwoordelijk voor posttraumatische hoofdpijn. Gautschi, R. (2016). Manuelle Triggerpunkt-therapie; myofasciale schmerzen und funktionsstorungen erkennen, verstehen und behandln. Stuttgart: Thieme.

Lees meer  >
Levator scapula en hoofdpijn

Uit een onderzoek van "Fernandez de la panas et al. 2011" blijkt dat de m. Levator scapula vaak betrokken is bij hoofdpijn net als de mm. Suboccipitalien, m.Trapezius, m.Masseter, m. Temporalis en de m. Sternocleidomastoideus. Uit een ander onderzoek (Onbekende oorsprong) blijkt ook dat de m. Lateral Pterygoid vaak een rol speelt bij 70% van de mensen

Lees meer  >
Carpaal tunnel syndroom

Bekend is dat als er myofasciale triggerpoints zitten in de m. Supscapularis dit aangezien kan worden voor een carpaal tunnel syndroom. Echter hetzelfde is het geval bij de m. infraspinatus. "Qerama et al. 2009, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18778960"

Lees meer  >
TMJ

Het meest voor de hand liggende veroorzakende of in stand houdende factor bij TMJ zijn spieren die betrekking hebben op de houding ... forward head position en voorover gebogen schouders bijvoorbeeld.

Lees meer  >
Kenmerkende pijnpatroon en duizeligheid en desoriëntatie

TrP's in de obliqques capitis superior. Veel van deze kleine nekspieren worden als een groep behandeld, maar ze kunnen individueel belangrijke symptomen veroorzaken, waaronder het kenmerkende pijnpatroon en duizeligheid, desoriëntatie en andere proprioceptordisfuncties.

Lees meer  >
Sinus problemen

Een aantal therapeuten uit Amerika komen steeds dezelfde 'oplossing' tegen bij het behandelen van sinus-problemen zoals benauwdheid.

Lees meer  >
The mystery is in the history

Bonnie Prudden had het altijd in haar lessen over de 'verborgen' triggerpoints. Dat is waarom cliënten soms al overal geweest zijn en met een paar triggerpoint behandelingen van hun klachten af zijn.

Lees meer  >
Derde editie van Travell en Simons

Er is veel veranderd in de nieuwe editie van Travell en Simons. Er wordt veel nieuwe wetenschap uitgelegd. Er zijn nieuwe concepten, waaronder het doorzoeken van de hele spier en niet meer op zoek gaan naar de specifieke 'X' 's

Lees meer  >
Triggerpoints en het carpaal tunnel syndroom

Triggerpoints en het carpaal tunnel syndroom In de derde editie van S&T wordt de associatie gelegd tussen triggerpoints in de Pronator teres en symptomen zoals die bij het CTS beschreven worden.  

Lees meer  >
MTrP's wordt kinesiotaping

Onderzoek: is tapen als klinische ondersteuning in de praktijk effectief?

Lees meer  >
Triggerpoint therapie op de eerste hulp

Onderzoek: is manuele triggerpoint therapie op de eerste hulp van het ziekenhuis effectief?

Lees meer  >
Inspireer anderen en deel via

 

Schrijf je hier in voor de NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van webinars, blogs, handige tips, onderzoeken en nieuwe trainingen & ontwikkelingen.

JA! Interessant.